Érdekesség

A londoni olimpia története:

2012. évi nyári olimpiai játékok

 

 

 

A XXX. Nyári Olimpiai Játékokat 2012. július 27-től augusztus 12-ig rendezik meg Londonban, az Egyesült Királyság fővárosában. A rendezvényt a 2012. augusztus 29. és 2012. szeptember 9. között zajló 2012. évi paralimpiai játékok követi. A 2012. évi nyári olimpiai játékok megrendezésével London lesz az első város, amely háromszor rendezhet újkori nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban. is e sportesemény házigazdája volt.

2005. július 6-án a NOB 117. ülésén Szingapúrban a 2012. évi nyári olimpiai játékok házigazdájának Londont választották meg. Itt a város a négykörös szavazáson Moszkvát, New Yorkot, Madridot és Párizst előzte meg.

A sikeres kampányt Sebastian Coe volt olimpiai bajnok vezette. Az olimpia miatt London számos részét felújítják, ahol a játékokat megrendezik majd. A munkálatok legfőbb szempontja a fenntarthatóság – azonban a költségvetési kiadások számos kritikát kaptak. Mindenesetre örömmel fogadták a britek az olimpia itteni megrendezését.

A pályázat

 

 

A London 2012 emblémája az Emlékművön.

 

A 2003. július 15-i pályázati határidőig kilenc város (Havanna, Isztambul, Lipcse, London, Madrid, Moszkva, New York, Párizs és Rio de Janeiro)jelezte a 2012. évi nyári olimpiai játékok rendezési jogára való szándékát.

2004. május 18-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) technikai kiértékelést követően a pályázó városok számát ötre csökkentette, így London, Madrid, Moszkva, New York és Párizs maradt versenyben.

2004. november 19-re mind az öt jelölt város beadta pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A NOB felülvizsgálati küldöttei 2005 február és márciusa között meglátogatták az öt jelölt várost. A párizsi pályázat sikerességét két tényező is veszélyeztette a NOB felülvizsgálati látogatásán: egyrészt számos sztrájk és tüntetés zajlott a látogatás ideje alatt, másrészt egy futótűzként terjedő hír jutott el a bizottsághoz, miszerint Guy Drut, aki mellesleg a párizsi pályázat egyik kulcsfontosságú embere és a NOB egyik tagja volt, állítólag néhány politikai párt költségvetését megvesztegetésre használta fel.

2005. június 6-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elküldte visszajelzéseit az öt pályázó városnak. Ugyan ezek a kivonatok nem tartalmaztak pontokat vagy osztályzást, Párizs értékelése tűnt a legpozitívabbnak, melyet szorosan Londoné követett. Ezen különbség 2004-ben az induló értékelésekben még kisebb volt a konkurens Párizzsal szemben.

A pályázati folyamat alatt és a NOB 117. alkalommal megrendezett ülésén Párizs számított a nyilvánvaló favoritnak, mely így a legnagyobb esélyt látta arra, hogy 2012-ben a nyári olimpiai játékok házigazdája lehessen. Eredetileg London Párizs mögött volt, a lemaradás jelentős mértékű volt. Ez még jobban emelkedett miután Sebastian Coe lett a 2012. évi londoni nyári olimpiai játékok rendezési jogáért küzdő szervezet elnöke 2004. május 19-én. 2004 augusztusának végén néhány beszámoló arról szólt, hogy London és Párizs összefog, s egy közös pályázat útján valósítják meg a két város szándékát. A NOB 117. ülésének hajrájában London és Párizs fej-fej mellett haladó küzdelmének lehettek tanúi a NOB tagjai. 2005. július 1-jén Jacques Rogge a jelen levő sajtónak a következőket mondta: “Nem jósolhatom meg a választás végkimenetelét mivel nem tudom, hogy fognak szavazni a bizottság tagjai. De a zsigereimben érzem, hogy mindenképpen nagyon szoros küzdelem ígérkezik. Talán mondjuk tíz, vagy esetleg még kevesebb szavazati különbség lesz majd a két város között.”

Több francia publicisztikai írás Jacques Chirac következő nyilatkozatának tulajdonítja a párizsi pályázat bukását: „Nem támogathatunk olyan népet (a briteket), melynek ilyen rossz konyhája van. Finnország után itt van a legrosszabb étel.” Az olimpiai bizottságnak két tagját akkor Finnország delegálta. Számos más hírforrás Bertrand Delanoë értesülésére utalt, mely szerint Tony Blair késő éjszaka titokban találkozott a NOB több (elsősorban afrikai) tagjával, és ennek sokkal nagyobb befolyása lehetett a végső szavazásnál. Amikor a brit híradások beszámoltak a londoni pályázat győzelméről, azokat a párizsi képeket játszották be, melyeken hatalmas tömeg várja a franciák győzelmének bejelentését. Azonban a londoni ünnepségeket beárnyékolta a bejelentést nem egészen 24 órával követő 2005-ös londoni robbantássorozat.

Olimpiai fejlesztések és a felkészülés

 Fejlesztések a pályázatot követően

A Londoni Olimpiai Játékok Szervezőbizottság (London Organising Committee for the Olympic Games) annak érdekében alakult, hogy felügyelje a játékokra való fejlesztések sikerességét a pályázat megnyerését követően. A testület első ülését 2006. október 7-én tartotta. A Lord Sebastian Coe elnökölése alatt működő bizottság felelőssége a játékok sikeres megvalósítása, míg az Olimpiai Kivitelezési Szerv (Olympic Delivery Authority) a létesítmények és az infrastruktúra beruházásait hivatott ellenőrizni.

A Kormány Olimpiai Végrehajtó Szerve (Government Olympic Exetcutive; GOE), egy a brit Kulturális, Média- és Sportminisztérium (Department for Culture, Media and Sport; DCMS) hatáskörébe tartozó szervezet, a 2012-es londoni olimpia koordinálásáért felelős ügyosztály a kormány részéről. A GOE a minisztérium államtitkárán keresztül értesíti a Londoni Olimpiai Minisztert (Secretary to the Olympics, Paralimpics and London), Tess Jowellt.

A pályázat kezdete óta természetesen a játékok tekintetében számos nézőpont megváltozott, ill. továbbfejlődött.

Létesítmények, infrastruktúra

 

 

A Wembley Stadion, a valaha épített legdrágább stadion is a labdarúgó-mérkőzések egyik helyszíne lesz.

 

A londoni Olimpiai Stadion látványterve

 

Az O2 lesz a torna és a kosárlabda versenyeit lebonyolító stadion.

Wimbledonban az All England Club lesz a teniszversenyek egyik helyszíne.

A 2012. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezvényei számos újonnan épített, már létező ill. történelmi épületeket is rendezési helyszínként tudhat magáénak. Emellett olyan ideiglenes helyszínek is megjelennek a tervben, mint a méltán híres Hyde Park és a brit Lovas Testőrség Felvonulási Tere (Horse Guards Parade). A Millennium Dómot (Millennium Dome) érintő problémát hátterében az a prófécia áll, hogy nem lesz több fehér elefánt a játékok megrendezését követően. Néhány új épületegységet újra felhasználnak, s az olimpia helyszíneivé alakítják át, mint amilyen a bejelentett 80.000 férőhelyes stadion míg más építményeket átméreteznek, másokat pedig áthelyeznek máshova az Egyesült Királyságon belül. A tervek hozzájárulnak a közeli Lower Lea Valley(“a Lea folyó alsó völgye”) és a London keleti felében megbúvó Stratford újjáépítéséhez, amely az Olimpiai Park feladatait látja majd el.

Természetesen ezen beruházások magukkal hozzák néhány magántulajdonban levő épület megvásárlását, melyeket az olimpiai létesítmények helyigényének és az infrastuktúrális fejlesztések érdekében később majd lerombolnak Ez ellentmondást gerjesztett, beleértve az érintett tulajdonosokat, akik a felajánlott összeget nevetségesen kevésnek tartották. Ezen felül az évszázados múlttal rendelkező Manor Garden Allotments (dolgozóknak kiosztott földparcellák) épületeinek fejlesztése közösségi kampányt szült, illetve a Clays Lane lakónegyed teljes lerombolását is erősen ellenezte a helyi lakosság.

A létesítmények legtöbbje London valódi városának három zónájába lett bekategorizálva: az Olimpiai Zónába, a Folyami Zónába és a Központi Zónába. Ezekhez az egységekhez csatlakozik még a London agglomerációiban elhelyezendő Weymouth és Portland Nemzeti Vitorlázási Akadémia (Weymouth and Portland National Sailing Academy) a dorseti Portland-szigeten, – itt rendezik majd a vitorlás versenyszámokat, Hedfordshire-ben Tring, honnan az 50 kilométeres gyaloglás számát indítják – és számos stadion szerte az egész Egyesült Királyságban, mint amilyen a Cardiffban 1,4 milliárd dollárból megépített sportfalu.

Tömegközlekedés

 

 

A londoni metró fogja a látogatókat az olimpiai létesítményekhez szállítani.

 

A Lord’s Cricket Ground lesz az olimpia vívószámainak a helyszíne.

A londoni tömegközlekedés, mely az állítások szerint a legpocsékabb kezdeti értékelést érte el a londoni pályázatot tekintve a NOB tagjai között, hatalmas fejlesztéseket vonz magával, beleértve a londoni metróhálózat kelet-londoni vonalának kiterjesztését, a Docklands Light vasút és az észak-londoni vonal fejlesztéseit. Egy új gyorsvasút kivitelezését is tervezik a szervezők, melyet „gerely” („Javelin”)névre kereszteltek.

A rendezvénysorozat szervezőinek kijelentései arra utalnak, hogy az olimpiai játékok rendezvényeit 100%-osan tömegközlekedési eszközökkel is el lehet majd érni. Szintén terveik között szerepel, hogy az olimpikonok kevesebb mint 20 perc alatt elérhessék versenyeik helyszínét. A Parkban tíz különálló vasúti vonal fog működni,amely mintegy 240000 utas szállítására képes óránként. A parkot és a rendezvényszínhelyeket mind úgy tervezik majd meg, hogy a játékok idejére csökkentsék a városban közlekedő forgalmat.

A közönség közlekedésének támogatásáért szólalt fel az ezért felelős ügynökség. A támogatási javaslat a London külvárosaiban, vagy attól távolabb zajló eseményekre való gazdaságosabb eljutást eredményezheti. Különösen a vitorlás helyszín, Portland helyezkedik el olyan területen, ahova nem lehet eljutni közvetlen autópályán, a helyi fő- és mellékutak pedig a már most létező turistaforgalom miatt szinte állandóan telítettek nyáron. Csak korlátozott terület áll rendelkezésre a Southamptont követő délnyugati fővonalon bevezethető különleges rendelkezéseken. A játékok szervezői a korábbi olimpiák tapasztalataiból táplálkozva kevesebb látogatót várnak a vitorlás helyszínre, mint ahány korábban megjelent a portlandi tengerészeti akadémia egyéb nagyszabású rendezvényein (Carnival, Tall Ships Race).

2010. januárban a délkelet-angliai regionális közlekedési bizottság aggodalmának adott hangot, hogy az Olimpiai Fejlesztési Bizottság tömegközlekedést fejlesztő terve nem számol az autóbuszos közlekedést érintő hosszú távú következményekkel. Jelentésükben a következő olvasható: „A bizottság egy szélesebb területet lefedő tömegközlekedési hálózat terveit dolgozta ki, de ugyanakkor aggodalomra adhat okot a tanulmány nem kellő színvonalú megalapozottsága.”

Partnerek

Az olimpiai játékok költségeinek fedezése érdekében a szervezők több társasággal partnerségi megállapodást kötöttek. A főszponzorok közé tartozik a Lloyds, a British Airways  az EDF Energy a BT, a British Airways, a BP, a Nortel és az Adidas – aki a népszerű YouTube oldalon is bejelentette ezt.

Jegyeladás

A szervezők a londoni olimpia rendezvényeire elérhető jegyek számát 8 millióra becsülik, míg a paralimpiai játékokra 1,5 millió jegy áll majd a közönség rendelkezésére. Előrendelni már 2010. március óta lehet, de a jegyeladás 2011 tavaszán kezdődik, az összes jegy legalább felének ára 20 £ alatt lesz. A forgalom csökkentése érdekében a jegyek birtokosai az adott rendezvény napján térítésmentesen használhatják a város tömegközlekedési eszközeit. Nagyjából az olimpiai játékokra megvásárolható jegyek 82%-a, a paralimpiai játékokon elérhető jegyek 63%-a talál gazdára a becslések szerint. A csak jeggyel megtekinthető rendezvények mellett ingyenes események is szerepelnek a programban. Ilyen a maratoni futás, a triatlon és az országúti kerékpározás.

Szimbólum

 

A Woéf Olins által tervezett logó. Kezdetben általában negatívan fogadták az elképzeléseket.

Két ‘London 2012′ feliratot hordozó logó is készült: az egyik a Kino Design tervei által készült a pályázatra, a másik pedig a játékok szimbólumaként. Az utóbbit Wolff Olins tervezte, melyet 2007. június 4-én mutattak be a nagyközönség előtt, s melynek előkészítése 400000 £ összeget jelentett. Ez az új szimbólum a 2012-es szám képviseletében áll, mely szám az olimpiai ötkarikát a 0 számjegyben hordozza. A logót számos színben elkészítették, s első alkalommal az olimpiák történetében egyazon témán alapuló logót használ mind az olimpiai mind a paralimpiai játékok.

Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy egy olimpiai játék olyan logót fogad el, mely nem felel meg teljesen annak a központi előírásnak, mely szerint Város/Év formában kell szerepelnie az adatoknak, s a kép alján az olimpiai öt karika színes képének kell megjelennie.

2008. októberében bejelentették, hogy a logóval ellátott ruházati termékek 20%-át az Adidas Oxford Street-i üzletében fogják értékesíteni, míg az az itteni eladótérnek csak az 5%-át birtokolja.

Kritikák

Az olimpiák történetében ez az első olyan zászló, mely több színt használ. A megszokott színek közé tartozik a zöld, a magenta a narancssárga és a kék, azonban az átadási ünnepség támogatása miatt belerakták a brit zászló színeit is. A szponzorok színei is bent vannak a logóban. A legszembetűnőbb a Lloyds TSB-é és az Adidas-é.

A London 2012 szervezőbizottságának állítása szerint az új logó a fiatalabb korosztályt hivatott megragadni. Sebastian Coe kijelentette, hogy a logóval a fiatalok is aktívabban bekapcsolódhatnak, s amely az egyik legnagyobb kihívást jelenti majd a bizottság számára a következő öt évben. Egy megfigyelő, egy reklámügynökség ügyvezető igazgatója szerint a szimbólum mintegy a megszólalásig hasonlít az 1974. és 1982. között sugárzott Tiswas nevű gyermekek számára készült televíziós műsor logójára, hozzátéve azt, hogy a fiatalok számára való tetszelgés igen nehéz feladat, s hogy megfelelő számú sikeres próbálkozással ennek ellenére elérhető a kívánt hatás.

A publikum kezdeti reakciója a logóval kapcsolatban a BBC weboldalának felmérése alapján igen negatív visszajelzéseket kapott: az első 16000 szavazat több mint 83%-a a legalacsonyabb értékelést adta a logóra. A legtöbb kritika azon alapul, hogy a szimbólum grafikája már „kiment a divatból”, illetve, hogy a logó nem igazán jelképezi a várost. Számos újság és magazin megrendezte a saját kis logóversenyét, rengeteg alternatív variációt kicsikarva olvasóikból. A The Sun magazin egy makákó majomról mintázott logótervet hozott nyilvánosságra.

Egy internetes petíciót is közreadtak annak érdekében, hogy a logót tervezzék át. A követelménylevelet az első két napban rögtön 48615 ember aláírása hitelesítette, azonban végül a petíciót mégsem nyújtották be, ugyanis kiderült, hogy nagyon kicsi rá az esély, hogy a petíció eredményeként megváltoztatnák a játékok szimbólumát.

Több forrás is érdekes megnevezéssel illette a londoni olimpia logóját: egyesek a “törött ablak”, mások a “hip-hop graffiti” névvel illették, s voltak, akik egy “eltorzított horogkereszt”-hez hasonlították. Egy brit weboldalon nyilvános paródiát indított el, mely a világhálón körlevélként keringett. A paródia arról szolt, hogy a Waffen-SS beperelte a londoni olimpiai játékok szervezőit logójuk ellopásáért. Másokat a svasztikára emlékezteti.

Egy animált filmrészlet megjelenéséről számoltak be egyes források, amely épp egyidőben jelent meg a 2012-es londoni olimpia hivatalos logójával. A felvétel néhány fényérzékeny epilepsziában szenvedő beteg esetében rohamot idézett elő. Az Epilepsy Action segélyszervezet számos telefonhívást kapott, melyek epilepsziás rohamok elszenvedéséről számoltak be azáltal, hogy megnézték a promóciós filmfelvételt a televízióban. Válaszul a kisfilm lekerült a London 2012 promóciós oldaláról. Ken Livingstone, a londoni főpolgármester azt mondta, hogy a filmet elkészítő vállalat egyetlen penny-t sem érdemel ezért az – ahogyan ő fogalmazott – “katasztrofikus hibáért”.

Néhány, az illem mellett kiálló szervezet azért kifogásolja a jelképet, mivel szerintük a kép nagyon hasonlít egy olyan jelenetre, melynek során egy személy orálisan kielégít egy férfit. Ezt akkor lehet látni, ha a bal kép a férfi és a jobb kép a fogadó partner. Ez leginkább a második kettes és az egyes (mely egy kezet ábrázolhat) és a nulla (mely egy fejet ábrázolhat) miatt alakult ki. A második kettes alakja arra enged következtetni, hogy a jobb oldali kép letérdel a bal oldali kép elé. A logó miatt több érdekvédő csoport is bírósági eljárást indított a Wolf Ollions ellen.

Versenyszámok

A 2012. évi nyári olimpiai játékokon összesen 26 sport 39 ága vesz részt. A 2012. évi paralimpiai játékokon összesen 20 sportág 21 szakága mutatkozik majd be. London pályázata az eddigi nyári olimpiákkal összhangban 28 sportágról szólt, azonban a NOB a rendező város kiválasztását két nappal követően úgy határozott, törli az olimpia napirendjéről a baseballt és a softballt. A Torinói Játékokat követően ismét szavazott a NOB, s itt is e két sportág ellen szavaztak többen. Annak ellenére, hogy Pekingben rendeztek belőlük utoljára versenyt, továbbra is olimpiai sportágak maradnak. A programból történő törlést követően a NOB ismét szavazott, hogy visszahelyezzék-e őket. A programba újonnan felvett programok a karate, a korfball, a fallabda, a golf, a rollersportok és a hétfős rögbi közül került ki. A karate és a fallabda kapta a két legöbb szavazatot, azonban egyikük sem kapta meg a kellő számú támogatást, mely a leadott szavazatok kétharmadát jelentette volna.

Murad Qureshi, a Londoni Tanács egyik tagja nagymértékben támogatja, hogy a Twenty20 szerepeljen a londoni olimpia programján. A Twenty20 krikett eredetileg szerepelt a pályázatban, azonban a végső sportok közé nem került be. Lehet, hogy a netball bemutatóként részt vesz majd az olimpián. Ezt az elképzelést Gordon Brown miniszterelnök is támogatta, mert szerinte ez több fiatal lányt vonz majd a csapatjátékokhoz. A NBO az 1992-es játékokat követően megszüntette a bemutatójátékokat, azonban a 2008-as wushu bajnoksághoz hasonlóan – melyre a pekingi olimpiával egy időben került sor – más, az olimpián nem szereplő sportágak is szerveznek az olimpiával egy időben és egy helyen versenyeket. A NOB beleegyezett abba, hogy a Twickham Stadiumban az IRB Seven World Swries keretrei között megrendezendő London Sevens rögbi uniós bajnokságot abban az évben az olimpiával egy időben rendezzék meg.

A női ökölvívás nem szerepelt a pekingi olimpia programsorozatában, azonban egyetértés volt abban, hogy az ezt követő olimpián versenyszám legyen. Az ökölvívás az egyetlen olyan sportág a nyári olimpián, melyben a nők nem vehettek részt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői 2008. augusztus 13-án találkoztak, s ekkor beleegyezett abba, hogy a női ökölvívás is szerepeljen a programban. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség ajánlása alapján 40 ökölvívó küzd meg öt súlycsoportban.

 • Asztalitenisz: : ExCeL London a London City Airport közelében a kelet-londoni Royal Victoria Docknál.
 • Atlétika: Olympic Stadium. A maratont a 2012-es maratoni pályán rendezik meg, mely a Tower Bridge-től a stadionig tart.
 • Birkózás (cselgáncs és szabadbirkózás): ExCeL London a London City Airport közelében a kelet-londoni Royal Victoria Docknál.
 • Cselgáncs: ExCeL London a London City Airport közelében a kelet-londoni Royal Victoria Docknál.
 • Evezés: Eton Dorney,a Windsor Castle közelébe, Londontól körülbelül 25 mérföldre nyugatra.
 • Gyeplabda: : Hockey Centre az Olympic Park északnyugati részén
 • Íjászat: Lord´s Cricket Grounds.
 • Kajak-kenu (kajak-kenu és kajak-kenu szlalom versenyszámok): Broxbourne, River Lee Country Park a Lee Valley Parkban Hertfordshire-ben, az olimpiai falutól 30 km-re északra.
 • Kerékpározás (közúti kerékpározás, kerékpározás pályán, hegyi kerékpározás, gördeszkázás BMX-verseny versenyszámok): Regent´s Park. VeloPark az Olympic Park északi részén és a Mountain Bike-os számoknak a Hadleigh Farm .
 • Kézilabda: Handball Arena az Olympic Park nyugati részén.
 • Kosárlabda: Basketball Arena (az Olympic Stadiumtól északra) az Olympic Parkban és a North Greenwich Arénában.
 • Krikett: (Még vita folyik arról, hogy a 20-as bajnokság krikettje olimpiai szám-e, vagy egy angol kultúrához nagyon szorosan kapcsolódó sport.): Lord’s Cricket Ground and Oval Cricket Ground.
 • Labdarúgás: Az Egyesült királyságban országszerte számos stadionban. A döntőt a Wembley stadionban játsszák.
 • Lovas sportok (lóugratás, díjugratás versenyszámok): Greenwich Park
 • Sportlövészet: Royal Artillery Barracks. Woolwich Common London északkeleti részén, a világörökség része ként számon tartott Greenwich Park közelében.
 • Netball: Fiatal játékosok sportja. A legfiatalabb brit versenyzők Nisha Berry és Lavanyah Anandarooban
 • Ökölvívás:ExCeL London a London City Airport közelében a kelet-londoni Royal Victoria Docknál.
 • Öttusa: Olympic Stadium, Greenwich Park
 • Röplabda (beltéri röplabda és strandröplabda versenyszámok): Indoor Earls Courts Beach.
 • Súlyemelés: ExCeL London a London City Airport közelében a kelet-londoni Royal Victoria Docknál.
 • Taekwondo
 • Tenisz: Wimbledon
 • Tollaslabda: Greenwich Arena
 • Torna (műtorna, ritmikus gimnasztika és ugrószőnyeg versenyszámok): Greenwich és North Greenwich Arenas
 • Triatlon: Hyde Park.
 • Vitorlázás: The Weymouth and Portland National Sailing Academy, Anglia keleti partjánál.
 • Vívás: Fencing Hall az Olympic Parkban.
 • Vízi sportok: (részterületei: műugrás, úszás, szinkronúszás és vízilabda: az Olimpiai Parkban az Aquatic Ceenterben

Közvetítés

A NOB egyik kötelezettsége, hogy a műholdas televíziós kapcsolattal a lehető legnagyobb nézőszámot ragadják meg világszerte, így a 2012-es londoni olimpia számos regionális közvetítő csatornán keresztül látható lesz. Bár 1980 óta kissé megfogyatkozott tulajdonjoggal, az Amerikai Egyesült Államok televíziós jogait jelenleg az NBC birtokolja, a NOB számára a világ összes csatornája által befizetett jogdíjak mintegy felét fizette ki a közvetítésért. Sok televíziós közvetítőcsatorna arra számított, hogy az irodák ill. stúdiók Londonban lesznek majd, de az 1996-os atlantai olimpiát követően a jogokkal rendelkező szervezeteket a Nemzetközi Közvetítési Központ (International Broadcast Centre; NKK) egyesíti. London közvetítőközpontját pedig az Olimpiai Park biztonsági kordonain belül tervezik létrehozni.

Mivel a 2012-es játékok közvetítési jogait szinte egyesítették a 2010-es téli olimpiáéval, a két rendezvénysorozatot közvetítő csatornák szinte mind azonosak lesznek.

Az olimpiai zászló

Az olimpiai zászlót 2008.szeptember 26-én kitűzték a londoni városháza elé, s itt lesz a kulturális olimpiád teljes ideje alatt, az olimpia megnyitójának idejében veszik majd le. Ugyanekkor vették le a paralimpiai zászlót a városháza előtti árbocról.

Környezettudatosság

Az Olimpiai Park egy 45 hektáros vadterület lesz, ahol összesen 525 madárház és 150 denevérdoboz lesz. A helyi folyók és folyópartok is a projekt helyszíneiül szolgálnak majd.

Comments are closed.

Indulásig hátralévő idő:
Loading...
augusztus 2020
H K S C P S V
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Kövess a Facebookon is!